To AI συναντά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
Stavros Valsamis
Posted on 4 Αυγούστου 2024
Κυριακή 4 Αυγούστου, έχουν πάρει φωτιά τα PCs και το κλιματιστικό μας και η πρώτη μας προσπάθεια με το API της Open AI στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Μετά από πολύ προσπάθεια και πολύ μα πάρα πολύ μελέτη, διαπιστώσαμε ότι με το API του ChatGPT της OpenAI, δεν είναι δυνατό να “εκπαιδευτεί” το μοντέλο με τα δικά σας δεδομένα με τον τρόπο που συνήθως εκπαιδεύονται τα μοντέλα μηχανικής μάθησης (supervised learning).
Ωστόσο, μπορεί να προσαρμοστεί η χρήση του ChatGPT, ή της εφαρμογής που χρησιμοποιεί το API της OpenAI, σε συγκεκριμένα δεδομένα και να καθοδηγείται ώστε να παρέχει απαντήσεις που είναι πιο σχετικές με αυτά, μέσω κάποιων μεθόδων όπως:
-
- Υπηρεσίες fine-tuning για να προσαρμόσουμε ένα μοντέλο στις δικές μας ανάγκες και μόνο, με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν μόνο τις δικές μας υπηρεσίες. Αυτή η μέθοδος είναι ακριβώς εκείνη που τροφοδοτεί το μοντέλο με δυναμικά δεδομένα που αλλάζουν τακτικά.
-
- Διαμόρφωαη ερωτηματολογίου ή αιτημάτων που μία εφαρμογή στέλνει στο API ώστε να περιέχουν τις πληροφορίες που θέλουμε να χρησιμοποιήσει το μοντέλο μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε παραδείγματα και πλαίσια για το πώς θέλουμε να απαντάει το μοντέλο μας, να κάνουμε χρήση παραμέτρων και παραμέτρων παρακολούθησης, για να ελέγχετε η δημιουργικότητα των απαντήσεων (temparature), ή να ορίσoυμε το μέγιστο μήκος μίας απάντησης (max_tokens).
-
- Αποστολή κειμένων προκειμένου να χτίσουμε το μοντέλο μας πάνω σε αυτά διατηρώντας ένα πλαίσιο (context) κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης. Αυτό βοηθά το μοντέλο να κατανοήσει καλύτερα την ροή της συζήτησης και να παρέχει πιο σχετικές απαντήσεις.
Αυτό που κάναμε, ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα APIs του OpenΑΙ για να κάνουμε fine tuning, στέλνοντας υποδείγματα τα οποία έπρεπε να προσαρμόζουμε ανάλογα, διαβάζοντας από τη βάση του συγκεκριμένου portal. (ΠΧ πληροφορίες Συμβολαίου).Κάθε πληροφορία που στέλναμε στο μοντέλο, με όποια από τις πιο πάνω μεθόδους, ήταν εκπληκτικό το πως την συγχρόνιζε με τις προηγούμενες και το πόσο σαφείς και συγκεκριμένες ήταν οι απαντήσεις που παρήγαγε στα ερωτήματα του χρήστη, ιδίως σε αυτά που στέλναμε στο API μέσα από την INTERUREA, σε διάφορα σημεία κατά την καταχώρηση της αίτησης.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως κάθε βήμα που θα υλοποιούμε θα το εφαρμόζουμε στην σουίτα μας INTERSUREA και ιδίως στην εφαρμογή myAccount.
Πρόσφατα, διάβασα σε κάποιο άρθρο (ένα από τα πολλά άρθρα περί AI), ότι το AI βλάπτει την Ασφαλιστική Αγορά, επειδή δεν έχει συναίσθημα, απαξιώνει το ρόλο του ασφαλιστή και πολλά άλλα τέτοια επιχειρήματα, που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύουν.
Καταρχάς, ο διαμεσολαβητής είναι ενεργός σε όλο αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω, προκειμένου να εκπαιδεύσει τον ψηφιακό βοηθό του και να τον προσαρμόσει στο δικό του επαγγελματικό προφίλ. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα, όταν ζητήσετε από το ChatGPT να σας δημιουργήσει ένα email για ενημέρωση του καταναλωτή ή του συνεργάτη για κάποιο θέμα, ζητώντας του το ίδιο ακριβώς πράγμα δύο φορές, τη μία προσθέτοντας τη φράση “σε αυστηρό τόνο” και την άλλη “με ευγενικό τρόπο”.
Το ΑΙ, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί, όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε επαγγελματικά και σωστά, δεν αποτελεί εύκολη λύση που δίνει απάντηση σε όλα. Δεν είναι ένα παιχνίδι που γράφει ερωτικές επιστολές. Είναι μία διαρκής προσπάθεια του επαγγελματία, να διατηρήσει και να κοινοποιήσει τη γνώση και τη δραστηριότητα του στους πελάτες του, ενώ προϋποθέτει βαθιά γνώση του αντικειμένου του (στην συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλιστική γνώση). Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις υπηρεσίες του ασφαλιστή, απεναντίας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή του, τις εντολές του και τη γνώση του. Χρειάζεται ο ασφαλιστής να αφιερώσει χρόνο και να επενδύσει σε αυτό.
Φανταστείτε να είχατε έναν συνεργάτη, που μιλάει πάνω από 20 γλώσσες, δεν ξεχνάει ποτέ αυτό που του αναθέτετε, αναζητάει για εσάς πληροφορίες, δεν κάνει ποτέ λάθος σε κάτι που του έχετε ορίσει να κάνει με σαφήνεια, σας προτείνει με ευφυία εναλλακτικές λύσεις, απαντάει στους πελάτες και τους συνεργάτες σας, δημιουργεί άρθρα και επιστολές και το μόνο που ζητάει από εσάς είναι σαφείς οδηγίες και πληροφορίες.
Φανταστείτε πως θα ήταν, να μπορούσε να καταχωρήσει τα στοιχεία ενός πελάτη χωρίς να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του, δίνοντας του μόνο τη φωτογραφία της ταυτότητας ή του διπλώματος του, ή τα στοιχεία ενός αυτοκινήτου από φωτογραφία της άδειας, ή της μάρκας και του μοντέλου από φωτογραφία του αυτοκινήτου.
Κάπως έτσι πρέπει να υποδεχθεί η διαμεσολάβηση το ΑΙ. Σαν έναν ευφυή ψηφιακό βοηθό που λύνει τα χέρια στους επαγγελματίες, κρατώντας ικανοποιημένο τον πελάτη ή το συνεργάτη τους..
Αν σας φαίνεται μακρινό όλο αυτό, σας βεβαιώνω ότι σύντομα θα χτυπήσει την πόρτα σας. Αν δεν θέλετε να του ανοίξετε δεν θα παρεξηγηθεί. Αν θέλετε να το υποδεχθείτε όμως, πρέπει να προετοιμαστείτε, καταρχάς με ένα καλό και περιεκτικό Web Site, με πολύ καλό SEO (όλα ξεκινούν από εκεί) και να διατηρείτε τα δεδομένα σας ομογενοποιημένα, έτσι ώστε να μπορεί να εκπαιδευτεί ο ψηφιακός βοηθός σας πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη σαφήνεια.
Εμείς στην ομάδα του Infodromio Software Lab, έχουμε επιμείνει πολύ και έχουμε επενδύσει στην ομογενοποίηση των δεδομένων και στη διασυνδεσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου παρά το γεγονός ότι το έχουμε πληρώσει έως τώρα ακριβά, στο όνομα της ευκολίας και της προχειρότητας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εργαστήριο δύο apps για κινητές συσκευές (μία για Β2Β και μία για myAccount και B2C), ενώ προετοιμάζουμε την INTERSUREA έτσι ώστε να αλληλεπιδρά με το OpenAI.
Εύχομαι καλές διακοπές σε όλους
Keep Reading...
O ρόλος του Penetration test στην εποχή της διαμεσολάβησης.
Στην σημερινή πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να επενδύουν